Guide | Ta hand om din stekhäll - Recept & Inspiration - Hörnells AB | Produkter för utomhusmatlagning

Guide | Ta hand om din stekhäll

|17/03, 2023

Guide | Ta hand om din stekhäll

En stekhäll av varmvalsat stål är kan ge dig många års användning om den sköts på rätt sätt. För att maximera livslängden och bevara kvaliteten på din stekhäll finns det viktiga skötselråd att följa. Nedan följer några tips och råd för att hjälpa dig att ta hand om din stekhäll och motverka rostangrepp.

Att ta stekhällen i bruk

Innan du använder din nya stekhäll bör du rengöra den genom att tvätta den med hett vatten. Värm sedan upp pannan så att den torkar och applicera därefter en lämplig mängd rapsolja eller annan neutral olja. Det är viktigt att inte ta för mycket, utan tillsätt hellre mer vid behov. När stekhällen är mättad och inte längre tar upp mer olja eller fett torkar du bort överflödigt fett, och om det behövs tvättar du hällen med vatten igen. Upprepa proceduren om du inte är nöjd. Med tiden kommer hela stekhällen att patineras ytterligare och mörkna helt.

Rengöring

För att underlätta rengöringen bör du rengöra stekhällen omedelbart efter matlagning. Häll vatten på stekhällen och låt det koka upp. Använd en stekspade för att lösgöra eventuella matrester som bränt fast, och torka sedan av med hushållspapper. Smörj stekhällen med ett tunt lager olja innan förvaring.

Förvaring

Om stekhällen ska förvaras under en längre tid är det viktigt att den först rengörs. Torka av stekhällen och hetta upp den så att all fukt försvinner. Smörj sedan in stekhällen med olja för att skydda mot rost. Förvara på en torr plats.

Rostangrepp

Om stekhällen rostar behöver du inte oroa dig. Borsta bort rosten med en skrapa eller stålborste och bränn sedan in stekhällen på nytt genom att hetta upp den och olja in den.