Om Hörnells - Hörnells AB | Produkter för utomhusmatlagning

Hörnells, John A Hörnell AB

Hörnells är ett företag som i huvudsak marknadsför och distribuerar varumärken inom "matlagning utomhus". Det innefattar allt från traditonella grillar till stekhällar och matlagning i stora eldstäder.

Utöver distributionen så drivs även www.tantfondant.se (bakbutik online), www.kittelfjallstuga.se (stuguthyrning i Kittelfjäll) och www.hornkronan.se (fastighetsbolag i Örnsköldsvik).

Hörnells historia

Hörnells historia har sin början år 1892  - året då Anders Hörnell med familj startar sin tillverkning av handskar. År 1933 grundar sedan sonen John Andreas Hörnell, då 27 år gammal, firman John A Hörnell. Firman tecknas i Själevads socken med postadress Överhörnäs.

Mellan år 1933 och 1975 både bor och jobbar familjen på samma adress. År 1976 tas beslutet att istället ta över byns gamla möbelaffär.

90-talet

Under början av 90-talet upphör den egna tillverkningen av handskar och tofflor. Maskinerna säljs av till Polen och samtidigt öppnar en butik i lokalerna. I butiken sker försäljning av alltifrån sockar, jeans och stövlar till arbetskläder och skyddsutrustning. Nu har Hörnells två huvudsakliga fokus - dels verksamhet med försäljning av skyddskläder, skyddshandskar och övrig skyddsutrustning till industrin men även fortsatt utveckling av fritidssidan med skoterkläder, skinnhandskar m.m. När det nya millenniet kommer har en viss produktkategori börjat konkurrera om tiden för försäljningen, nämligen Muurikkas stekhällar. Sedan ett antal år tillbaka har Hörnells bedrivit småskalig grossistverksamhet med varumärket, och i och med millennieskiftets ankomst ska Muurikka komma att förändra företaget markant. 

Förändringen mot mat, bak och upplevelser

I mitten av 2000-talet skrivs ett avtal med Muurikka gällande agentur för varumärket i Sverige. I samband med detta påbörjas en utfasning av övriga fritidsartiklar så som handskar, mössor och skoterkläder. Under mitten av 2010-talet plockas ytterligare ett varumärke inom matlagning in i produktportföljen, tyska LotusGrill. En portabel kolgrill som är nästintill rökfri. År 2011 tecknas också dotterbolaget Vojmådalens Stuguthyrning AB och senare byggs fem fjällstugor för uthyrning i expansiva Kittelfjäll. Samtidigt beslutas att stänga butiken, som nu varit öppen i 25 år, för att helhjärtat satsa på grossistverksamheten.

Företaget växer och de befintliga lokalerna räcker inte till. Arbetet för att hitta nya lokaler påbörjas och valet faller på en nybyggnation på andra sidan av stan, nämligen Arnäsvall och närmare bestämt Nibblingsvägen. Att bygga ett nytt lager med tillhörande kontor är inte gjort i en handvändning. Hörnells mellanlandar på Terminalvägen som hyresgäst hos Söderströms Motor. 

I januari 2017 skickas bygglovet in för fastigheten på Nibblingsvägen och i april 2018 sker slutbesiktningen. Hörnells kan äntligen påbörja inflyttningen i den nybyggda lokalen. Den 1 februari samma år förvärvas e-handeln tantfondant.se och när invigningen går av stapeln den 15 juni befinner sig alla under samma tak. Hörnells har nu flyttat hela sin verksamhet till Nibblingsvägen 7.